Hájkafe

Jsme malinká pražská pražírna.
Kávu pražíme od roku 2019, původně pro sebe, pak i pro kamarády, v roce 2023 jsme  se rozhodli dopražit až k Vám.
Máme jen dvě ruce a malý sklad, takže Vám neumíme poslat degustační balíček patnácti druhů kávy. Alespoň zatím :).
Zato ale umíme upražit skvělou výběrovou arabiku a co nejčerstvější ji odeslat.

Jak pražíme?

Tak, aby nám to chutnalo.
Jsme přesvědčeni, že káva má být nápoj sladký, ovocný, bez rušivých hořkých spálenin, čerstvý a voňavý, chuťově barevný...
Zkoušeli jsme použít levná i trošku dražší zrna, až jsme pochopili, že cesta ke skvělé chuti vede jen přes pečlivý výběr té nejlepší arabiky.

Naše káva

Nabízíme zatím jen jeden druh kávy.
Dlouho jsme ho vybírali.
Upražíme, zabalíme a pošleme Zásilkovnou.
Jednorázově 250g, nebo třeba každý týden 4 kila.

Mexico Finca Las Chicharras

Odrůda
Caturra, Arabe, Bourbon
Chuť
Čokoláda, Kešu, Ovoce
Region
Chiapas
Nadmořská výška
1200-1600 m.n.n
Zpracování
promytá/washed
Farma
E-Cafe

Káva je ovoce

Kávovník je menší stromek (nebo keř), který plodí peckovité plody.
V nich jsou většinou dvě pecičky - zrnka kávy.
Káva je tedy nápoj připravený z pražených zrnek ovocných třešní kávovníku.
Kávovníků je více druhů, nás zajímá kávovník arabský (Coffea arabika), protože jeho zrnka jsou obecně nejchutnější.
Arabika byla vyšlechtěna do mnoha odrůd/kultivarů (např. Bourbon, Typica, Caturra...), z nichž každá má samozřejmě svou specifickou chuť.
Vtip je v tom, že ke svému zdárnému růstu a chutným plodům potřebuje arabika poměrně vysokou nadmořskou výšku, dostatek vláhy a stálou teplotu. Na Mělnicku se jí moc dařit nebude.
Kávová zrna se z plodů dostávají třemi způsoby:

Natural/Dry - celé třešně se (řádově týdny) nechávají sušit (a zároveň fermentovat), a až po usušení se oloupou. Výhodou je možnost ovlivnění chuti zrna sladkou dužinou. Nevýhodou je riziko plísní a nekonzistentního sušení třešní.
Promytá/Washed - zrna se nejdříve mechanicky vyloupnou, následně se nechají krátký čas fermentovat, aby je bylo možno lépe promýt, a až čistá se usuší. Výhodou je rychlost a eliminace rizik, nevýhodou (s)potřeba vody a nemožnost ovlivnění chutě zrn ovocnou dužinou.

Honey - z plodů je odstraněna jen slupka, zrna se suší i s dužinou (ona ta dužina je takový sladký lepkavý sliz, něco jako med, proto honey:)). Podle způsobu sušení (fermentace) můžeme tento způsob ještě rozdělit na yellow, red, nebo black honey.
Usušená zrnka kávy (vlhkost cca 11%) se následně praží. Při pražení se ze zrnek uvolňuje zbylá vlhkost a dochází k množství chemických procesů, jejichž popsání je nad rámec tohoto stručného popisu vzniku kávy. Teplota a doba pražení chuť zrn (a následného nápoje z nich) zcela zásadně ovlivní, proto je správné upražení velmi důležitou fází celé té cesty od rostliny k nápoji.

Příběh Hájkafe

Byl jednou jeden Ondřej, mladý kluk, obdivující chemii, kuchařinu, literaturu, a hlavně hudbu.

Ondřej byl ale také sportovec, rychle běhal, díky povinným večerním domácím klikům měl i pevné svaly, takže ho ve čtvrté třídě nalákal přestup na sportovní školu. To se ale nelíbilo jeho rodičům, takže maminka vymyslela lest. A přestože Ondřej sportovní talentovky udělal, nepřijali ho kvůli slabému srdci. Tenkrát byli ještě doktoři náchylní k úplatkům, to už dnes samozřejmě neplatí :).

Ondřej se smutně rozloučil s kariérou sportovce, a dále pokračoval ve studiu na běžných neběžeckých školách.

Nechodil do saun (měl přece slabé srdce), nepil kávu (srdce je slabé), a tak zanedlouho dorostl do věku, kdy se tenkrát mladí muži odváděli k plnění základní vojenské služby.

První odvedení Ondřeje vojsku nevyšlo. Z neznámého důvodu naměřili mladíkovi vysoký krevní tlak. Ne, že by Ondřej chtěl nějak podvádět a vyhýbat se branné povinnosti (což tehdy byl povinný kolorit), on opravdu věřil, že je chabrus na srdce a má hypertenzi. Přesto se ke druhému pokusu o rok později dostavil vyzbrojen radou lékaře: "Chcete něco na zvýšení tlaku? To nemáme, tak snad jen kafe jestli nepijete, to by Vám tlak zvýšilo". A tak při druhém pokusu zelených pánů Ondřejovo slabé srdce (spolu s půl litrem rozpuštěného kávového prášku světoznámé značky) zajistilo mladému panu Ondřejovi knížku osvobozující ho z branné povinnosti příjemně modré barvy.

Tehdy tedy vznikla úcta a láska Ondřeje ke kávě.

20 let se jí ani nedotkl, pil převážně studené nápoje a hýčkal si svou kofeinovou nerezistenci. Hodně a rád vařil, fermentoval všemožnou zeleninu a ovoce (ano, i vinné hrozny), nakládal sýry, griloval vše, co se dalo uříznout, maceroval likéry, vařil piva světlá i tmavá, jen kolem své dávné platonické lásky chodil po špičkách v úctyhodné vzdálenosti.

Když se ale v jeho 35 letech při rutinním kardiovyšetření odhalila rodičovská lest (nebo se prostě srdce uzdravilo, kdo ví?) a Ondřej usoudil (bláhově), že naší republice nehrozí napadení a tudíž mobilizace, začal stále ještě poměrně mladý pán pošilhávat po svém prvním dospělém šálku onoho magického nápoje.

A protože nechtěl ve svém věku začínat špatně, rozhodl se vynechat obvyklé chyby začátečníků s "expresem", "piccolem", či s rozpuštěním čehosi zatuchlého ve sladké horké vodě, a vrhl se naplno do degustací kávy kvalitní, ba co možná nejkvalitnější.

To ho logicky přivedlo k pražení, nejprve pro sebe a nejbližší, pak i pro blízké a nakonec i pro vzdálené. Prvních pár let se zaučoval na malé domácí pražičce, aby posléze krásnou náhodou potkal opravdového pražiče Františka, majitele Kafe Francin, který mu dost poradil a ještě více pomohl. Díky, Františku!  Nákupem profesionální pražičky izraelské firmy Coffee-Tech Engineering tedy v roce 2023 vzniklo Hájkafe.

Kontakt